2421087953 Παρμενίδου 21, Βόλος alexphilippides@gmail.com
hero image
 
 
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Oil Of Magnesia | Παραγωγή Ελαιολάδου Βόλος Μαγνησία


Εκτός από τη συγκομιδή, που είναι η πιο πολυσύχναστη περίοδος μας, η δέσμευση και η οργάνωση εργατικού δυναμικού, χρονοδιαγράμματα μεταφοράς και εργασίας, εργαλεία και εξοπλισμός και ένα σύντομο διάλειμμα για τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένου ενός σύντομου ταξιδιού στο Λονδίνο, στο υπόλοιπο του χειμώνα και ο καιρός το επιτρέπει, όλοι οι οπωρώνες έχουν καθαριστεί από νεκρά κλαδιά, φύλλα και τροφοδοσία δέντρων με κοπριά αλόγων, αναμόρφωση λεκανών δέντρων, επισκευή τοίχων αντιστήριξης και επαναφορά του σχήματος των αγρών.

Το κλάδεμα  ξεκινά στα μέσα Φεβρουαρίου και τελειώνει την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στα πιο ψυχρά κλίματα. Το κλάδεμα είναι πολύ δύσκολο έργο αλλά και το πιο ζωτικό για υγιή δέντρα και παραγωγικότητα. Τα νεοφυτεμένα δέντρα χρειάζονται επίσης μεγάλη φροντίδα και στο 4ο έτος χρειάζονται την πρώτη τους διαμόρφωση. Από 10 cm έως 80 cm 2 έως 4 κλαδιά το πολύ πρέπει να μείνουν.

Σε μεταγενέστερα χρόνια, 2-3, μπορούν να προστεθούν ένα ή δύο ανάλογα με τον τύπο του δέντρου, για την προσωπική μου προτίμηση η σταυρωτή βάση δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει τα 80 cm. Καθώς τα δέντρα ψηλώνουν και μέχρι το 10ο έτος ανάπτυξης, όταν η καρποφορία είναι βαρύτερη, τα κλαδιά αρχίζουν να σκύβουν προς τα κάτω και προς τα έξω. Η πλάγια βλάστηση των κλαδιών θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά αποφεύγοντας ή επιτρέποντας πάρα πολλά στο τέλος του κλάδου. Λίγο πριν από την κάμψη του κλάδου 1, 2 ή 3 βλαστάρια θα πρέπει να μείνουν, αλλά δεν πρέπει να αφήνονται να μεγαλώσουν πολύ ψηλά.

Η διαδικασία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ισορροπία κάθε κλάδου, επειδή σε έντονη καλλιέργεια ή χιονόπτωση το κλαδί μπορεί να σπάσει και συνήθως σπάσει από την στροφή ή τον κορμό και σε αυτήν την περίπτωση θα αντικατασταθεί από ένα από τα πλήρως αναπτυγμένο βλαστάρι. Ένα πλήρως ανεπτυγμένο δέντρο μετά από 15 χρόνια μοιάζει με ομπρέλα. Αυτός ο τύπος κλαδέματος ονομάζεται ποδιά (ποδιές), αφού ο καρπός αναπτύσσεται στο εξωτερικό του δέντρου επιτρέποντας στους εργαζόμενους που συλλέγουν να χαϊδεύουν με πλαστικές χτένες προς τα κάτω και να πέφτουν ευγενικά και απαλά στο πλαστικό σεντόνι, αποφεύγοντας έτσι το χτύπημα του καρπού.

Το δέντρο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 μέτρα σε ύψος και πρέπει να επιτρέπει πολύ αερισμό.