2421087953 Παρμενίδου 21, Βόλος alexphilippides@gmail.com
hero image
 
 
 
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Oil Of Magnesia | Παραγωγή Ελαιολάδου Βόλος Μαγνησία


Η συγκομιδή της ελιάς μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία της ελιάς καθώς και από τον τύπο του λαδιού που εξάγεται.

Οι πράσινες ελιές και το πράσινο λάδι συγκομίζονται λίγες ημέρες πριν από τη γαλακτωματοποίηση (γαλακτώματος) του καρπού, η ποικιλία Χαλκιδικής είναι  πρώτη κανονικά στις 3 Σεπτεμβρίου και η Άμφισσα 7 ημέρες αργότερα. Μετά την περίοδο γαλακτωματοποίησης ο καρπός ωριμάζει και το χρώμα αλλάζει σε κίτρινο, ανοιχτό κόκκινο, καφέ, μωβ και μαύρο.
Αρχές Νοέμβρη είναι ο χρόνος συλλογής για καλαμώνα, όταν μωβ και άμφισσα όταν μαυρίζουν μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Από αυτή την ημερομηνία ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ ποιότητας και ποσότητας, θέματα υγείας, καιρικές συνθήκες, προσβολή από έντομα.
Συγκομίζουμε το μανάκι και την κορωνέικη στα τέλη Οκτώβρη όταν κιτρινοκόκκινα τα πιέζουμε χωριστά και συνεχίζουμε τη συγκομιδή με καλαμών παλαιού τύπου, που πλέον έχουν διακοπεί από την ταξινόμηση της ελιάς, και ποικιλίες Αμφίσσης.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής εκτελούμε κάποιο κλάδεμα κόβοντας ψηλά κλαδιά για να διευκολύνουμε και να προστατεύσουμε τον καρπό από ζημιές. Δεν χρησιμοποιούμε μηχανικά εργαλεία ή καλάμια, καθώς οι μώλωπες θα προκαλέσουν ζημιά στο δέντρο και θα αυξήσουν τα επίπεδα οξύτητας του λαδιού.

Η συλλογή της σοδειάς από τα πλαστικά σεντόνια, τα δίχτυα, ο καθαρισμός και η επιλογή ανεπιθύμητων ειδών από φύλλα, ξύλα, σάπια ή κατεστραμμένα, μολυσμένα από έντομα φρούτα πραγματοποιείται, γίνεται υπό την επίβλεψη δύο πολύ έμπειρων ατόμων, της Agnes Milarska και της βοηθού της Agatha.
Ακολουθεί μια δεύτερη επιθεώρηση πριν μπείτε σε πλαστικά κιβώτια τα οποία στοιβάζονται στην άκρη του δρόμου έτοιμα για φόρτωση στο φορτηγό, με μέσο φορτίο 1 τόνου. Καθώς είμαστε εγγεγραμμένοι στο Πράσινο Έλεγχο Βιολογικής Καλλιέργειας, το ελαιοτριβείο πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στην ίδια αρχή.

Η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαγνησίας εδρεύει στα περίχωρα του  Βόλου, που είναι επίσης το διοικητικό κέντρο της περιοχής, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης άλλο Ελαιοτριβείο στην Αργαλαστή Νοτίου Πηλίου. Ο Σύλλογος διαχειρίζεται επίσης την περιοχή συμπεριλαμβανομένων των νησιών των Βορείων Σποράδων.
Πατάμε την σοδειά μας στα 2 πατητήρια τους κατόπιν ραντεβού, συλλέγουμε το λάδι και τα αναλυτικά αποτελέσματα της ελαιολάδου.

Εκφορτώνουμε το λάδι στις αποθήκες μας, που βρίσκονται στη Μηλίνα και τον Βόλο.
Το λάδι διατηρείται σε δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα χωρητικότητας 500 λίτρων, καλά σφραγισμένα, επιτρέποντας επαρκή χώρο για εναποθέσεις ιζημάτων. Οι αποθήκες διατηρούνται σκοτεινοί και σε δροσερές θερμοκρασίες 12-16°C.