2421087953 Παρμενίδου 21, Βόλος alexphilippides@gmail.com
hero image
 
 
 
ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Extra Virgin Olive Oil Of Magnesia | Παραγωγή Ελαιολάδου Βόλος Μαγνησία

 

Το ελαιόλαδο είναι μονοακόρεστο λίπος, χωρίς χοληστερόλη, και περιέχει βιταμίνες Ε και Κ. Περιέχει πολυφαινόλες και φυτοστερόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζουν τα αιμοσφαίρια, στοιχεία ζωτικής σημασίας για την προστασία της καρδιάς. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO) θεωρείται επίσης τροφή για τον εγκέφαλο λόγω της περιεκτικότητάς του σε Ωμέγα-3. Όταν μαγειρεύεται με σολομό ή σκουμπρί, ή όταν συνδυάζεται με αβοκάντο, ντρέσινγκ EVOO και σαλάτα άγριων χόρτων, θεωρείται από διατροφολόγους υγείας ως μία από τις κορυφαίες τροφές παγκοσμίως. Η ευελιξία του EVOO σε κάθε πτυχή της διατροφής και της προετοιμασίας τροφίμων το έχει καταστήσει αναγκαίο.

Μεταξύ άλλων προληπτικών «φυσικών φαρμάκων», η ψυχρή έκθλιψη των ποικιλιών Κορωνέικη και Πικουάλ συμβάλλει στην πρόληψη όγκων του εγκεφάλου και γνωστικών ασθενειών, όπως η άνοια, η αμνησία και η νόσος Alzheimer, σε νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. Το EVOO και άλλες υγιεινές τροφές, μέσω των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και σεροτονίνης, βοηθούν στη διόρθωση της ισορροπίας των εγκεφαλικών κυττάρων στον φλοιό. Οι ψυχικές διαταραχές εμφανίζονται συχνότερα σε κοινωνίες με φτωχά ή χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, καθώς και σε δογματικές κοινωνίες.

Οι ψυχολογικές διαταραχές μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως άγχος ή προβλήματα συμπεριφοράς, τα οποία ενδέχεται να οφείλονται σε ανεπαρκή επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκεφαλικό φλοιό.

Το EVOO (Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση κεριού από τα αυτιά. Χρησιμοποιείται συχνά για μασάζ του δέρματος και για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων. Το EVOO χρησιμοποιείται ευρέως και στην κοσμετολογία, έναν κλάδο με πωλήσεις που ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Το ελαιόλαδο βρίσκεται στον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής και κουλτούρας, μέσα στην οποία αναπτύχθηκαν και άνθισαν οι σπουδαιότεροι πολιτισμοί.

Η ιπποκρατική αρχή της καλής διατροφής, του καλού ύπνου και της άσκησης παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιρροή που άσκησε η Χρυσή Εποχή του Πλάτωνα και του Περικλή στην παγκόσμια ιστορία και εξέλιξη, ενώ μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το ελαιόλαδο εκπροσωπεί τη μεσογειακή διατροφή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η αμερικανική επιρροή διείσδυσε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο με τα McDonald’s και την Coca-Cola. Μαζί με αυτά τα πρόχειρα τρόφιμα εισήχθησαν το κραμβέλαιο και το βαθύ τηγάνισμα.


Ελαιόλαδα στους 380° θεωρούνται, με ιατρικούς όρους, «αποδεδειγμένα ανθυγιεινά» και επιρρεπή στο να γίνουν καρκινογόνα. Η βιομηχανία «πρόχειρου φαγητού» (junk food) αναπτύχθηκε με εκπληκτικό ρυθμό και αργότερα άλλαξε το όνομά της σε «Fast Food». Παράλληλα, μαζί με το junk food αναπτύχθηκε ακόμη πιο γρήγορα και η βιομηχανία ναρκωτικών ουσιών. Οι θάνατοι των Έλβις και Ντάισον, «βασιλιάδων» των μπέργκερ, δεν ακολούθησαν τα πένθη που τους άξιζαν, αλλά «πρωινά» με Super Mac και Coca-Cola. Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της φαρμακοβιομηχανίας, ο αριθμός των θανάτων θα είχε φτάσει σε εκατομμύρια, παρόμοια με την εξάρτηση από το όπιο στην Κίνα από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Τα φάρμακα υγείας παρήγαγαν - και εξακολουθούν να παράγουν - σπουδαία συμπληρώματα και σκευάσματα που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν λίγο περισσότερο.
 

 

 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ



Το μαγείρεμα με ελαιόλαδο συνοδεύεται από μια σημαντική προειδοποίηση προς τους χρήστες του. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για βαθύ τηγάνισμα ή για τηγάνισμα γενικά. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ελαφρύ σοτάρισμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Το βαθύ τηγάνισμα θεωρείται ανθυγιεινή διατροφή (junk food). Το τηγάνισμα κάθε είδους μπορεί να καταστρέψει βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Κομμάτια κρέατος όπως μπριζόλες, κοτολέτες, παϊδάκια, φιλέτο κοτόπουλου ή στήθος πάπιας ψήνονται σε σχάρα ή γκριλ, όπως επίσης και πλακέ ψάρια, όπως γλώσσα ή πλατύκαμπα, καθώς και φιλέτα σκουμπριού και σολομού.
Τα ψάρια γενικά μαγειρεύονται στον ατμό και σκεπάζονται σε βαριές μαντεμένιες κατσαρόλες, με EVOO στον πάτο του σκεύους, σε πολύ χαμηλή φωτιά, δηλαδή με ελαφρύ τηγάνισμα. Θηράματα όπως πέρδικα, ορτύκι, poussin (νεαρό κοτόπουλο) ή αστακός μπορούν να μαγειρευτούν σε cocotte, με EVOO στον πάτο του σκεύους. Μεγάλα κομμάτια ή ολόκληρα τεμάχια κρέατος, ψαριού, γαλοπούλας, χήνας και ολόκληρης πάπιας μαγειρεύονται στον φούρνο με EVOO.

Τα πράσινα λαχανικά μαγειρεύονται στον ατμό σε σκεύος τύπου bain-marie ή σε διπλή κατσαρόλα. Αμέσως μετά το μαγείρεμα περιχύνονται με γενναία ποσότητα EVOO και μια μεγάλη φέτα λεμονιού. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ψάρια χρειάζονται την ίδια μεταχείριση. Τα ριζώδη λαχανικά συνήθως βράζονται — ορισμένα, όπως τα καρότα, σε ανθρακούχο νερό και τα γογγύλια σε ζωμούς, ενώ τα παστινάκια και οι γλυκοπατάτες μαγειρεύονται σε γάστρα. Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι και άλλα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι ανθυγιεινά. Ωστόσο, η χρήση EVOO μπορεί να κάνει τη διαφορά λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες.

Μια δοκιμή αυτής της μεθόδου αντικατάστασης των αμυλούχων τροφίμων με υγιεινές επιλογές θα σας εντυπωσιάσει, και η γεύση είναι τόσο εξαιρετική που δεν θα επιστρέψετε ποτέ στις παλιές συνήθειες. Χάρη στο EVOO μας και την ευελιξία του, καταφέραμε να προμηθεύσουμε αρκετά εστιατόρια στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Τα πιο επικίνδυνα συστατικά για την υγεία στη διατροφή είναι η ζάχαρη, το ζωικό λίπος και το αλάτι. Οι πιο επικίνδυνες/ανθυγιεινές τροφές είναι τα τηγανητά και ιδίως τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες, ιδιαίτερα οι τηγανητές πατάτες (chips).

Οι καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφές, που συνδέονται και με πολιτισμούς ή χώρες, είναι η γαλλική, η μεσογειακή, η ευρωπαϊκή, η κινεζική, η ινδική και η αραβική.

Η αύξηση του διαβήτη παγκοσμίως έχει πρόσφατα κηρυχθεί επιδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς ο αριθμός των πασχόντων ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο. Ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια και μέχρι σήμερα παραμένει ανίατη. Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλείται από την αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη. Τα αίτια της διαταραχής της ινσουλίνης αποδίδονται αποκλειστικά στον τρόπο και το στυλ ζωής: υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, ζωικού λίπους και υδατανθράκων — με λίγα λόγια, προτίμηση στα γλυκά και στο πρόχειρο φαγητό (junk food). Όπως προαναφέρθηκε, η κυκλοφορία του αίματος μπορεί να υποστεί βλάβες από την υπερβολική παρουσία λιπαρών τροφών και σακχάρων (χοληστερόλη), με αποτέλεσμα την απόφραξη των φλεβών. Οι χαμηλοί υδατάνθρακες βρίσκονται κυρίως στα πράσινα λαχανικά και στο EVOO (Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο).