ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Extra Virgin Olive Oil Of Magnesia | Olive Oil Production Volos Magnesia
Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ
Το ελαιόλαδό μας είναι ένα γνήσιο και ανόθευτο προϊόν, που εξάγεται μηχανικά από τη φυσική και βιολογική καλλιέργεια των δέντρων στους ιδιόκτητους ελαιώνες μας.
Χρησιμοποιούμε ένα μοναδικό μείγμα ελιών, το οποίο θα βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς εισάγουμε περισσότερα δέντρα που είναι λιγότερο ευάλωτα στις επιθέσεις εντόμων και στις κλιματικές αλλαγές.
Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ελαιόλαδό μας είναι ένα αυθεντικό και αδιάφθορο προϊόν που εξάγεται μηχανικά από φυσική και βιολογική καλλιέργεια δέντρων από τους ελαιώνες μας. Χρησιμοποιούμε ένα μοναδικό μείγμα ελιών που θα βελτιώσει το άρωμα και τη γεύση με το πέρασμα του χρόνου, εισάγοντας περισσότερα δέντρα που είναι λιγότερο ευάλωτα σε επιθέσεις εντόμων και στην κλιματική αλλαγή.
Η ελιά φιλοξενεί μεγάλο αριθμό άγριων φυτών, λουλουδιών και αρωματικών θάμνων, οι οποίοι δεν πρέπει να καταστραφούν — όπως το φυτό Cistus, η Λαδανιά, που περιέχει πάνω από εκατό πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά. Αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, άγρια λεβάντα και άλλα πρέπει να διατηρηθούν. Αυτά βοηθούν στην επικονίαση, απωθούν έντομα και, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κόσμος χωρίς μέλισσες.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ, ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ
Οι ελιές καλλιεργούνται εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
Έκτοτε και έως σήμερα αποτελούν βασικό διατροφικό αγαθό στη Μεσογειακή λεκάνη. Πολλές ποικιλίες ελιάς έχουν εισαχθεί, αποδίδοντας διαφορετικούς τύπους καρπού όπως Κορωνέικη, Μανάκι, Λιγουριάνικη, Arbequina και Πικουάλ, οι οποίες έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα έχει γίνει τεράστια βελτίωση στην ποιότητα του ελαιολάδου και κάθε χρόνο έχουμε επιτύχει αξιοζήλευτη φήμη. Είμαστε βέβαιοι ότι η ποιότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθώς οι νέες φυτεύσεις μας φτάνουν στην ωρίμανση. Η διατροφική πρόληψη έχει φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα από ποτέ επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρει το ελαιόλαδο.
Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης επηρεάσει τις φυτικές και ζωικές μορφές ζωής, ειδικά στη Μεσογειακή λεκάνη, όπου οι καιρικές διακυμάνσεις έχουν γίνει πιο έντονες. Οι ελιές μπορούν να καλλιεργηθούν σε γεωγραφικά πλάτη 30° έως 40° και στις δύο πλευρές του ισημερινού και σε υψόμετρα έως 3000 ποδιών.
Εκατομμύρια ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αργεντινή και σε πολλές άλλες χώρες. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου αναθεώρησε τα πρότυπα ποιότητάς του. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους της χρήσης ενός μόνο τύπου ελιάς για φαγητό και λάδι.
Νέες ελιές για λάδι περιλαμβάνουν Κορωνέικη, Μανάκι, Arbequina, Πικουάλ, Λιγουριάνικη και άλλες.
Ελιές για φαγητό περιλαμβάνουν Καλαμών και Χαλκιδικής.
Το έδαφος και το κλίμα ήταν αρχικά ένα περίπλοκο ζήτημα σχετικά με το πώς θα προσαρμόζονταν οι νέες ποικιλίες στο νέο περιβάλλον. Η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως η περιοχή υψηλής ποιότητας για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μια αναγνώριση που δόθηκε από τους Felipe Beria και υποστηρίχθηκε από τους Bertorelli και Napolina, τρεις μεγάλες εταιρείες ελαιολάδου.
Οι ελιές χρειάζονται καλό σύστημα αποστράγγισης και οι υγρές και υδροκορεσμένες συνθήκες θα τις καταστρέψουν. Το σχιστολιθικό έδαφος που σχηματίστηκε εκατομμύρια χρόνια πριν είναι αναμφισβήτητα το καταλληλότερο έδαφος, πλούσιο σε οργανικά μέταλλα, και η φυσική αποστράγγιση ευνοεί φυτά με υψηλές πολυφαινόλες και φυτοστερόλες. Ένα καλοκαιρινό νότιο αεράκι και ήπιο κλίμα εξασφαλίζουν ιδανικό περιβάλλον. Μια δόση γνήσιας αλογοκοπριάς μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Τα λιπάσματα δεν συμβαδίζουν με τη βιολογική καλλιέργεια.
ΚΛΑΔΕΜΑ
Ο ψεκασμός με χημικά είναι αντίθετος με τη βιολογική καλλιέργεια — το βιολογικό ελαιόδεντρο αναπτύσσεται από έδαφος που επιστρέφει στη φυσική του κατάσταση και η παροιμία «ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει» ταιριάζει απόλυτα, καθώς τελικά όλα επιστρέφουν στο χώμα και η μελλοντική προσφορά δεν θα είναι ποτέ η ίδια.
Το κλάδεμα είναι απαραίτητο μέρος της φροντίδας των ελαιόδεντρων που παράγουν καρπό και πρέπει να εφαρμόζεται από το 3ο–4ο έτος, διατηρώντας τους χαμηλούς βλαστούς ώστε να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη και ο σχηματισμός του δέντρου.
Όταν το δέντρο αναπτυχθεί πλήρως, δεν πρέπει να έχει πάνω από 5 κύριους βραχίονες. Οι κύριοι βραχίονες έχουν παραγωγική ζωή 30–35 χρόνια.
Η αυστηρή ανάπτυξη φαίνεται να φτάνει στο τέλος της και νέοι υγιείς βλαστοί που είχαν αφεθεί να αναπτυχθούν ως αντικαταστάτες πριν από 3 χρόνια — αλλά φέρουν μικρό καρπό — πρέπει να εκπαιδεύονται ώστε να απλώνονται προς τα έξω, δημιουργώντας ένα ομπρελοειδές σχήμα.
Οι λόγοι αυτής της μεθόδου είναι:
Να επιτρέπεται η είσοδος αέρα και ηλιακού φωτός στο εσωτερικό.
Να δημιουργείται χώρος στα χαμηλότερα τμήματα και διαχείριση των μικρότερων κλαδιών στα άνω σημεία ώστε ο καρπός να ωριμάζει ομοιόμορφα.
Το αραίωμα πραγματοποιείται Μάρτιο και Απρίλιο, πριν από την ανθοφορία, και πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να δημιουργείται αρκετός χώρος για τα χέρια και τα εργαλεία κατά την εργασία.
|